Het Nederlandse H18 Defense & Surveillance Products B.V. gaat het Oekraïense leger van ballistische platen voorzien. De Oekraïense Krijgsmacht, ZSU, heeft in April een eerste order geplaatst met de intentie om meerdere vervolgorders te plaatsen.

De ballistische platen zijn in Nederland ontwikkeld door H18 Defense volgens een gepatenteerd procedé en zijn lichter en goedkoper dan bestaande alternatieven op de markt. Met een nieuwe mobilisatieronde op komst verwacht Oekraïne veel ballistische platen nodig te hebben. Het Nederlandse bedrijf voert gesprekken met het Oekraïense leger om een locatie op te zetten in Oekraïne om de productie capaciteit te vergroten.

Voor de soldaten aan het front zijn goede ballistische platen van levensbelang. Een volledige set bestaat uit een voor-, en achterplaat alsmede twee zijplaten. Deze platen worden in een kogelwerend vest gedaan en moeten in staat zijn meerdere zwaar kaliber kogels op te vangen. Een deel van het Oekraïense leger beschikt nog over oude Sovjet ballistische platen, gemaakt van staal. Naast het feit dat deze bijzonder zwaar zijn is het grote nadeel van deze platen dat kogels er op stuk slaan en de soldaat verminkt wordt door de scherven die in zijn gezicht komen. Moderne keramische platen absorberen de kogels, maar hebben vaak het nadeel dat de sterkte afneemt aan de randen van de platen  De door H18 ontwikkelde ballistische platen voldoen aan de hoogste standaarden en zijn getest volgens NIJ niveau 4 eisen.

Categories:

Comments are closed